Over de opvang

Gastouderopvang de vrolijke fruitjes

Is een veilige, vertrouwde omgeving waar kinderen zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkeling. De opvang vind plaats in huiselijk sfeer. Binnen is een fijne speelkamer met speelgoedaanbod voor verschillende leeftijden en buiten beschikken we over een mooie, ruime tuin met afgezet zwembad, speeltoestel en trampoline. Ook buiten kunnen kinderen van verschillende leeftijden zich vermaken. Foto’s van de opvang zijn te zien onder het kopje een kijkje in de opvang.

De kinderen draaien mee in het gezin. Dat wil zeggen dat we gezellig samen activiteiten ondernemen, we doen boodschappen en ze mogen mij helpen met kleine taakjes. Vrij spelen vind ik ook erg belangrijk want daarbij stimuleer je hun eigen kunnen. Ze kiezen zelf waarmee ze willen spelen en gaan hiermee aan de slag. Vinden ze dit moeilijk dan kijken we samen wat ze leuk vinden of er wordt iets aangeboden. We werken geregeld samen aan de ontwikkeling door spellen en activiteiten te doen om de ontwikkeling te stimuleren. Actief en creatief bezig zijn.

We maken geregeld uitjes naar (binnen) speeltuin en/of kinderboerderij. We gaan stukjes fietsen of maken wandelingen door het dorp langs de diertjes. Af en toe komt er een vrijwilliger ( een vriendin of moeder) die gezellig mee komt doen met activiteiten of mee gaat als we een klein uitstapje maken.

Voeding, verzorging en hygiëne

Ieder kind heeft hier zijn eigen slabber, beddengoed, slaapzak etc. Alles wordt geregeld gewassen. Speelgoed en omgeving worden geregeld schoongemaakt. Jassen en schoenen laten wij daarom in de gang bij binnenkomst zodat baby’s/kind(eren) op een schone vloer kunnen spelen.

We hebben meerdere malen eet- en drinkmomenten. Hierbij wordt voldoende aangeboden voor ieder kind. U kunt de eet- en drinkmomenten terug lezen in het dagritme. Baby’s die flesvoeding krijgen hebben natuurlijk een ander ritme. Op een gegeven moment kunnen ze mee met de andere kinderen.

Bij de start van de opvang wordt besproken wat ouders zelf mee dienen te nemen voor hun kind. Bij tarieven staat beschreven wat u zelf mee dient te nemen naar de opvang en wat u hier krijgt.

De kinderen slapen op de eerst verdieping. Op een kamer staat een duoledikantje en op een andere kamer een ledikant. Als er een kindje ziek is en apart dient te liggen kan er eventueel een bedje op een andere kamer geplaatst worden. We hebben rolluiken en deze zijn gedeeltelijk dicht i.v.m. de licht inval zodat de kindjes rustig kunnen slapen. Als het erg warm is buiten kunnen we de airco aanzetten zodat ze heerlijk kunnen uitrusten zonder constant wakker te worden van de warmte. Af en toe word er gebruik gemaakt van een muziekprojector. Deze geeft rustgevende muziek en projecteert sterren en een maan op het plafond. Hierdoor vallen de meeste kinderen fijn in slaapt. We proberen de zelfde ritmes en rituelen van thuis aan te houden.

De wensen van de ouders worden altijd in kaart gebracht. Dus zijn er dingen die u liever niet heeft en dingen die u juist graag wil wordt dit besproken en meegenomen. Ook het ritme van uw kind wordt zoveel mogelijk meegenomen in het ritme van de opvang en de andere kinderen.

Het is bij gastouderopvang de vrolijke fruitjes mogelijk om aan de zindelijk te werken. Hiervoor worden ze vaker op de wc gezet en ze krijgen een stickerblad die op de wc komt te hangen en bij elke plas/boodschap mogen ze een sticker plakken. Ze leren om zelf naar de wc te gaan. Hierbij hoort lamp aanmaken, broek/onderbroek uit doen, gaan zitten, plassen/poepen, broek aandoen, doortrekken, lamp uit doen en handen wassen na een wc bezoek.
Op de wc hangt daarom een pictogrammen blad waarom picto’s hangen in de volgorde zoals hierboven beschreven.

Verschonen vindt plaats als het nodig is. Voor en na elke maaltijd worden de handen gewassen i.v.m. hygiëne. En voor een dutje worden ook de handjes en evt. voetjes schoongemaakt. Als de kinderen overnachten gaan ze in bad of in de douche, zo kunnen ze fris het bedje in voor een goede nachtrust.

Pop Puk

Eind 2015 hebben we gezelschap gekregen van pop Puk. Pop Puk is het speelkameraadje van ieder kind! We nemen hem mee met vele activiteiten. We maken Puk wakker ‘s morgens, hij gaat mee eten, we spelen met Puk, hij doet een dutje net als de baby’s en peuters, enzovoorts. Puk helpt kinderen in hun ontwikkeling omdat Puk vele dezelfde dingen mee maakt als kinderen. Hij zit in hetzelfde dagritme, hij is soms ziek, hij gaat soms op vakantie, dit zijn allemaal dingen waar we in de opvang op in spelen en combineren met thema’s. De dagritme kaarten worden gebruikt als de groepsgrootte en groepssamenstelling dit toelaat. Als er bijvoorbeeld alleen baby’s komen is dit niet van toepassing.

005

023 029 154 077

Feestelijke gelegenheden

Elk jaar worden er een leuke bijeenkomst gedaan met de ouders van de kinderen om samen iets te vieren. Dit jaar 2016 hebben we het sinterklaasfeest samen gevierd. We hebben gezellig samen een hapje gegeten en lekker gespeeld. Als klap op de vuurpijl kwam pietje een bezoekje brengen aan de opvang. Ze had leuke cadeautjes meegenomen en de kinderen hebben samen met pietje een pietendiploma behaald door hindernissen af te leggen zoals over daken klimmen, pakjes in de schoorsteen gooien en de pieten rol te maken. Ze hadden allemaal erg genoten!

058  064  044

039  083  085 

Elke jaar komen we gezellig bij elkaar voor een gelegenheid. Dit kan zijn voor een kerstbrunch, een sinterklaasfeest of dergelijk. We maken er een gezellige dag van met zen alle onder het genot van een hapje en een drankje. Dit kan een ochtend, een middag of een avond zijn. Dit word samen besproken met de ouders.

 

ZOMERFEEST 5 JARIG BESTAAN 2019

bezoek van het belevingstheater beleef ‘t mee, heerlijke versnapering van Taarten van Kaatje en we hebben er een hele gezellige ochtend van gemaakt! muziek, gezelligheid en plezier met alle kinderen en hun ouders.

 

     

SINTERKLAASFEEST 2018

Ook vieren we de verjaardagen van ieder kind in de opvang. Hierbij mag getrakteerd worden vanuit huis maar uiteraard zorgt de opvang ook voor een lekkernij. Er word gezongen en muziek gemaakt. De jarige mag de kaarsjes uitblazen en krijgt een leuk cadeautje. We drinken en eten samen en daarna mogen ze weer samen gaan spelen. Ouders mogen eventueel aanwezig zijn op het feestje. Het kan zijn dat het feestje ‘s morgens plaatsvind maar dit kan ook ‘s middags na 15.15 zijn. Dit i.v.m. de bezetting en de jarige moet natuurlijk aanwezig kunnen zijn! Voor foto’s zie op de voorpagina het kopje ”Verjaardagen”.

In de opvang spelen we in op thema’s. We pakken meestal de thema’s carnaval, koningsdag, pasen, sinterklaas en kerst. En verder gooien we er nog enkele andere thema’s door in het jaar. Als er kinderen aanwezig zijn en de opvang niet gesloten is maken we het op deze dag gezellig met elkaar en doen gerichte activiteiten. Als de bezetting het toelaat kunnen we eropuit gaan naar bijvoorbeeld een optocht met carnaval, koningsspelen in het dorp, paaseieren rapen in omgeving, naar het pietenpakhuis/sinterklaashuis of we gaan de kerstshows bekijken bij de tuincentrums. Er is dus van alles te beleven bij gastouderopvang de vrolijke fruitje te Buggenum. Het kleinschalig opvang biedt daarom de mogelijkheid om extra activiteiten en/of uitjes te ondernemen met elkaar!